Oude schaatsen en prehistorische boerderij

Samenvatting

Uiteindelijke zullen er 29 nieuwbouwwoningen verrijzen aan de Herenstraat in Werkhoven (gemeente Bunnik), maar bij de graafwerkzaamheden werd juist iets ouds ontdekt: sporen van een prehistorische boerderij. Die stond zo'n 2500 jaar geleden op de plek van de bouwplaats. Echte resten van de boerderij werden niet gevonden, maar aan donkere plekken in de aarde is te zien dat daar vroeger houten palen stonden. Tussen 400 en 500 voor Christus om precies te zijn.

Tastbare archeologische resten werden er ook gevonden, maar van minder lang geleden. Zo stuitten archeologen onder meer op muren, kelders en vloeren van gebouwen uit de zestiende tot en met 19de eeuw. De prehistorische boerderij is niet het enige wat op de bouwplaats werd gevonden. Ook in de Late Middeleeuwen (ongeveer 1250 tot 1500 na Christus) stond daar een boerderij. Er zijn in de bodem sporen van ruiters uit die tijd gevonden: een van ijzer en een van brons. Daardoor denken archeologen dat er een adellijke familie gewoond heeft.

 

De munt van Leopold V.  (Vestigia)

 

Om het huis heen zijn ook greppels gevonden waarmee de familie ervoor zorgde dat water werd afgevoerd. Bij de sloten om het huis heen zijn ook zes dierengraven gevonden, vooral gevuld met botten van koeien. In de 16de eeuw is er opnieuw een boerderij gebouwd. Archeologen vonden resten van een grote kamer. Ook werden er delen van een klok gevonden, net als een munt van Leopold V. Verder lagen er ook glissen, de voorganger van de hedendaagse schaats. Vroeger werden die van dierenbotten gemaakt, die mensen onder de voeten bonden. Daarmee gleden ze over het ijs.
De vondsten worden nu verder onderzocht en gaan daarna naar het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van de provincie Utrecht. Daarna gaat de bouw van de twintig eengezinswoningen en negen sociale huurappartementen verder.
(Bron: RTV Utrecht)

Openingsbeeld: Het 16de-eeuwse souterrain.  (Vestigia)