De stolp van West-Friesland
Samenvatting
Net zoals in Friesland neemt in Noord-Holland het aantal kenmerkende boerderijen geleidelijk af. Een groot verlies voor de identiteit van het Noord-Hollandse landschap, daarvoor zijn stolpen beeldbepalend. Om dit unieke erfgoed te beschermen en te behouden, heeft provincie Noord-Holland samen met vijftien gemeenten een aantal richtlijnen ontwikkeld.
Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Cultureel erfgoed, vertelt: ‘Voor veel mensen zijn de kenmerkende Noord-Hollandse stolpboerderijen een onmiskenbaar onderdeel van ons erfgoed. Het laat ons zien waar we vandaan komen, en het vertelt het verhaal over de ontwikkeling van onze samenleving, de agrarische bedrijfsvoering en het landgebruik. Dankzij de nieuwe richtlijnen kunnen stolpboerderijen beter beschermd worden. Dit is belangrijk zodat deze rijke geschiedenis behouden blijft en we het kunnen doorgeven aan de volgende generaties.’
Er staan bijna vijfduizend historische stolpboerderijen van vóór 1966 in Noord-Holland. Uit onderzoek van de provincie is gebleken dat de verschillen tussen gemeenten heel groot zijn als het aankomt op behoud van deze karakteristieke boerderijen. Veel gemeenten hebben dan ook de wens om gezamenlijk eenduidige richtlijnen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door ze te herbestemmen en daarmee het hergebruik van stolpen aantrekkelijker te maken.
De provincie lanceerde eerder al een waarderingskaart. Daarop is te zien waar de stolpen precies staan en welke waardevol zijn om te behouden. Een deel is al beschermd als monument, maar voor het behoud van het deel onbeschermde stolpen zijn nu de nieuwe richtlijnen ontwikkeld. De richtlijnen bestaan uit een aantal voorbeeldregels die gemeenten kunnen overnemen in hun omgevingsplan. Zo kunnen de karakteristieken van de stolpboerderij en het stolpenerf zoveel mogelijk behouden blijven bij ontwikkelingen in de toekomst.