Beurs Monument 2024

Samenvatting

Voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals met een focus op gebouwd erfgoed is Beurs Monument niet te missen. De beurs vindt samen met beurs Renovatie & Transformatie en Beurs Houtbouw plaats op 14, 15 en 16 mei in de Brabanthallen in Den Bosch. Drie dagen lang draait alles om het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van een monument.

Drie dagen lang biedt Beurs Monument monumenteigenaren en erfgoedprofessionals een vol kennisprogramma. Er zijn talrijke stands en dito kennissessies. Ook het Restauratiefonds draagt bij aan het kennisprogramma. Goed geïnformeerde eigenaren zijn immers essentieel voor het kwalitatief in stand houden van monumenten. Het fonds deelt zijn kennis met de monumenteigenaar en ook met de erfgoedambtenaar. Dat doet het samen met partners die ook op de beurs vertegenwoordigd zijn. Op woensdag 15 mei is het kennisprogramma afgestemd op de (particuliere) monumenteigenaar en op donderdag 16 mei op de (gemeentelijke) erfgoedambtenaar.

 

 

Via het Restauratiefonds zijn gratis kaarten te bestellen, als je je registreert via
https://www.restauratiefonds.nl/over-ons/onze-organisatie/beurs-monument?utm_source=Tripolis&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=monnl16324
Hier kun je je ook aanmelden voor een kennissessie. Kaartjes aan de kassa kosten € 30,00 per persoon.

 

Voor eigenaren:
Programma – woensdag 15 mei
• 10.15-11.15 uur Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten
Om eigenaren van rijksmonumenten te ondersteunen in hun weg naar het verduurzamen van hun monument heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten gestart. Het programma wordt uitgevoerd door het Nationaal Restauratiefonds (NRF). In het Ontzorgingsprogramma krijgt u advies en begeleiding van een Duurzame Monumenten adviseur (DuMo-adviseur) bij bijvoorbeeld: de keuze aan maatregelen voor verduurzamen, beoordelen van plannen en/of offertes, een financiering- of subsidieaanvraag of de vergunningsaanvraag. In deze sessie vertellen we u er alles over. Voor wie is het? Wat houdt het in? En hoe werkt het? Ook deelt een monumenteigenaar die al aan het programma deelneemt, deelt zijn ervaringen.
Als intro gaan we kort in op het eigenarenonderzoek in het kader van de Routekaart Verduurzaming monumenten. Het jaarlijks onderzoek levert antwoorden op de vragen als ‘Hoe groot is de behoefte aan verduurzaming?’, ‘Wat is er al gedaan ten opzichte van de ambitie?’, ‘Welke effecten had dat op monumentale waarden?’ en ‘Welke hulp heeft een monumenteigenaar nodig bij de verduurzamingsopgave?’.
U kunt zich aanmelden voor deze kennissessie bij het bestellen van uw (gratis) toegangsbewijs.
• 12.00-13.30 uur Lunch voor leden Monumenten Community
Net als voorgaande jaren, organiseren wij een gezellige lunch, exclusief voor monumenteigenaren die lid zijn van de Monumenten Community. Wilt u dat we een plekje voor u reserveren? Stuur dan een e-mail naar community@restauratiefonds.nl. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij! Meer informatie over de Monumenten Community? Of lid worden? Neem een kijkje in de Monumenten Community. (externe link)
• 14.15-15.15 uur Kennissessie ‘Extra aandacht voor uw monument’
Een monument heeft extra aandacht nodig. U wilt het goed onderhouden en waar nodig restaureren. En om uw monument helemaal klaar te maken voor de toekomst wilt u de stap om te verduurzamen vast ook zetten. Dan is het goed om te weten wat er mag. Welke financiële regelingen zijn er? En waar vindt u alle kennis en informatie? In een uur tijd nemen wij u samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mee in de mogelijkheden en de actualiteiten. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de Omgevingsvergunning, Financieringsmogelijkheden en ‘Alle regelingen op een rij’, een nieuw onderdeel op Monumenten.nl. Monumenteigenaar? Mis het niet! U kunt zich aanmelden voor deze kennissessie bij het bestellen van uw (gratis) toegangsbewijs.

 

 

Voor erfgoedambtenaren:
Programma – donderdag 16 mei
• 10.15-11.30 uur Kennissessie ‘Voorlichtingsinstrumenten voor gemeenten’
Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting ERM en het Restauratiefonds begrijpen we de waarde van monumenten. Samen met u als erfgoedambtenaar zetten we ons in voor het behoud van erfgoed in uw gemeente. We ondersteunen u graag bij het informeren van monumenteigenaren, omdat goed geïnformeerde eigenaren cruciaal zijn voor het behoud van hun monumenten. In deze sessie ziet u welke kennis, programma’s en materialen voor u beschikbaar zijn om de monumenteigenaar in uw gemeente te helpen. En om uw eigen kennis te vergroten. Ook geven wij u de meest recente uitkomsten van het onderzoek onder monumenteigenaren. U kunt zich aanmelden voor deze kennissessie bij het bestellen van uw (gratis) toegangsbewijs.
• 11.45-12.45 uur Kennissessie Afwegingskader verduurzamen rijksmonumenten – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
• 13.00-15.00 uur Lunch-werksessie voor gemeenteambtenaren
Bent u gemeentelijk erfgoedambtenaar? Dan is kennis om de monumenteigenaar in uw gemeente goed van dienst te kunnen zijn essentieel. In deze gratis lunch-werksessie gaan meerdere specialisten met u aan tafel om u bij te praten over actuele onderwerpen en uw vragen te beantwoorden. We hebben tenminste 4 kennistafels klaar staan en op aanvraag kunnen we meerdere thema’s en andere onderwerpen belichten.
o Kennistafel Afwegingskader verduurzaming monumenten
o Kennistafel Warmtetransitievisies
o Kennistafel Verduurzamingsrichtlijnen
o Kennistafel Financiële regelingen
Meld u aan voor de sessie bij het bestellen van uw (gratis) toegangsbewijs.
• 15.30-16.30 uur Kennissessie Omgevingswet – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Volledige programma en praktische informatie
De meest actuele informatie vindt u op de website van beurs MONUMENT. Met onder meer:
• Het volledige kennisprogramma
• De locatie- en bereikbaarheidsgegevens
• Exposanten van de beurs
• Plattegrond van de beurs
Bron: Restauratiefonds