Ouderwets vakwerk in de huidige tijd
Na de Tweede Wereldoorlog raakt het ouderwetse vakwerk snel op zijn retour. De kleuren van vroeger werden vaak als ouderwets gezien en het ‘vakwerk’ niet meer herkend. Moderne frisse kleuren, vaak wit en gebroken wit, kregen en krijgen de overhand. Het ouderwetse vakwerk wordt aan het zicht onttrokken. Er waren nog oudere schilders die de oude verftechnieken in de vingers hadden, maar ze werden weinig tot helemaal niet meer toegepast. Soms pakte een jonge schilder die draad toch weer op.
Eén van die jongeren was Frans Ruiter uit Lemmer. Hij was in zijn jeugd een ambitieus schilder die interesse toonde voor het ouderwetse vak. Toen hij ongeveer 30 jaar was liep hij tegen zijn eerste klusje aan. Frans Ruiter: “Het begon bij de kerk in Echten. De kerkbanken, die al eens in een effen kleur waren overgeschilderd, moesten weer gehout worden. Toen heb ik tegen mijn baas gezegd: daar wil ik mij wel op toeleggen. Ik ging naar een oude schilder bij ons in Lemmer die het in zijn jeugd nog gedaan had en ik vroeg of hij het mij wilde leren. Hij liet me oefenen en na enkele weken mocht ik het in Echten op een kerkbank uitproberen. De commissie die het moest beoordelen was tevreden omtrent het niveau en toen mocht ik alle banken schilderen.”
“Al snel volgde een pastorie in Lemmer, waar ook gehout moest worden. Daarna begonnen we met een vriendenploeg van vakschilders tijdens de wintermaanden in Leeuwarden te oefenen onder leiding van een oude rot in het vak en bekwaamden we ons in het ouderwetse vakwerk. Daarna ben ik aan die avondschool in Leeuwarden nog 25 jaar lang docent houten en marmeren geweest.”
Zo is het vakwerk in Friesland bij een kleine groep vakschilders bewaard gebleven. Vanuit heel Nederland en Vlaanderen werd er jaarlijks een competitie georganiseerd, wie het beste kon houten en marmeren. Frans Ruiter: “Zelf ben ik een aantal keren houten-kampioen van Nederland en Vlaanderen geweest. Mijn zoon Emiel heeft het stokje aardig overgenomen. Hij richtte zich vooral op het marmeren. Dat hij dat wel in de vingers heeft mag blijken uit het feit dat hij vijf keer Nederlands/Vlaams kampioen marmeren is geworden.”
Door dit soort wedstrijdactiviteiten wordt het niveau van schilders die zich op de oude technieken en kleurenleer toeleggen hoog gehouden. Schilders die dit beheersen zijn er dus nog wel.
Kleurenonderzoek
Frans Ruiter heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar zijn zoon Emiel heeft inmiddels zijn eigen Schildersbedrijf opgericht, waarbij hout- en marmerimitatie en decoratief schilderwerk onderdeel uit maakt van zijn activiteiten.
Wiebe Hoekstra en Bernardien Roze, die een boerderij bewonen uit 1826, besloten de gang in oude luister te herstellen. Uit een eerder kleurenonderzoek was komen vast te staan, dat de paneeldeuren oorspronkelijk gehout zijn geweest in eiken. Ook de balken in de gang zijn oorspronkelijk gehout geweest. De kleur van de stijlen is niet helemaal duidelijk. De houtimitatie in de gang zal oorspronkelijk aangesloten hebben op het houtwerk van de bedsteewanden, die nog steeds hun oorspronkelijke kleur hebben. De schoorsteenmantel is gemarmerd, evenals de plinten.