Energietransitie van Nynke’s Pleats
Samenvatting
Op donderdag 17 oktober 2024 hield de BsF lezingen in Nynke’s Pleats te Piaam. Er waren liefst zeventig belangstellenden, waarmee de zaal afgeladen vol was. Toch verliep het parkeren vlot. Als eerste arriveerde de tolk die samen met een collega de lezingen voor een slechthorende deelnemer 'verstaanbaar' maakte.
Bij de ontvangst in de fraaie boerderij met koffie en thee is het direct gezellig. Henk Dijkstra, voorzitter van onze stichting, is een man van de klok en opende de avond om precies half acht.
Eerste spreker is Bouwe de Boer, de energie-aanjager van de gemeente Leeuwarden. Hij geeft op een humoristische wijze een weergave van zijn loopbaan. Successen rijgen aaneen als we het hebben over de eerste energiezuinige projecten, met name woningen maar ook het glazen kantoor in Leeuwarden. Energiecoöperaties ontwikkelen zich zó snel, dat Fryslân in Nederland koploper is met 72 coöperaties.
Aanbeland bij het onderwerp waarvoor de meeste aanwezigen zijn gekomen -de energietransitie van boerderijen – beveelt De Boer deze site aan: https://www.degroenemenukaart.nl/nl/landelijk/boerderijen
Eerste wijze les van Bouwe de Boer is: hou het simpel. Gewoon je boereverstand gebruiken, duur hoeft het niet te zijn. In plaats van het verwarmen van de hele slaapkamer kun je beter een elektrische deken aanschaffen. Minder kamers verwarmen helpt ook om energie te besparen. En vochtproblemen kan je te lijf gaan met een ventilatie-unit in de gevelmuur.
Over de toekomst van onze energievoorziening is hij duidelijk: het duurt nog jaren voordat ons elektriciteitsnet op niveau is. Hij voorziet dat we binnenkort worden gedwongen een dynamisch contract af te sluiten. Biogas heeft meer toekomst dan waterstof door het bestaande gasleidingnetwerk. Een lastige is de verplichting om bij de overgang naar gasloos de gasleiding naar je woning te laten verwijderen. De zaal had ook nog wel wat vragen over batterijen en kernenergie.
Na de pauze vertelt Bob van Wely, van beroep duurzaamheidsarchitect, hoe hij samen met zijn echtgenote Vera Carasso, erfgoedspecialist, de oude Nynke Pleats heeft omgetoverd in een groepsaccommodatie met ‘Nynke’s Pleats’ als gewijzigde naam. Omdat de bestemming van ‘bijeenkomstfunctie’ (menigeen herinnert zich Nynke’s Pleats als restaurant) werd uitgebreid met de logiesfunctie, mocht het dak niet louter uit dakriet bestaan maar moest een brandvertragende dakplaat worden toegepast.
De bestaande vloeren zijn allemaal gesloopt en vervangen door een geïsoleerde betonvloer, voorzien van vloerverwarming. De warmte wordt via een circa twee kilometer lang leidingwerk uit de grond gehaald op een diepte van zo’n 120 meter. Er wordt geen grondwater opgepompt maar de grondtemperatuur van circa twaalf graden wordt gebruikt door warmtepompen (wisselaars) in de technische ruimte om de boerderij te verwarmen.
Maar waarom geen buitenlucht gebruiken, wat veel goedkoper is, zo luidt dan de logische vraag. Van Wely legt het uit: beter rendement, geen lawaaibron buiten en een constante grondtemperatuur. Deze drie maaktenn de beslissing. Wat opvalt is de goede samenwerking met alle partijen die aan dit project meewerkten. Van aannemer tot gemeente, maar ook de bereidheid van het Waddenfonds om subsidie te verlenen voor een bijgebouw waar gratis koffie is te krijgen met een prachtig uitzicht over de landerijen. Ook het Boerderijenfonds heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd om deze herbestemming van de boerderij mogelijk te maken.
Al met al een geslaagde avond die door Henk Dijkstra werd afgesloten. Een bezoek aan de bar bood tenslotte mooi de gelegenheid nog even na te praten.
Ate Feenstra namens de Boerderijenstichting Fryslân
Voor een familiebijeenkomst met overnachting, of een workshop voor uw bedrijf, biedt Nynke’s Pleats uitgekiende mogelijkheden. De locatie is een extra aanbeveling. Kijk op https://nynkespleats.nl/