Monumenten-status-in-de-weg

Samenvatting

Doet menige eigenaar van bebouwd erfgoed z'n best om een monumentenstatus te verwerven teneinde voor subsidies in aanmerking te komen, er zijn ook eigenaren die zich verzetten tegen zo'n certificering. Bijvoorbeeld omdat er dan ineens "niets meer mag".

In hartje Amsterdam speelt een dergelijk geval. De eigenares van de panden ‘Peper en Zout’ wil af van de monumentale status, maar de rechter steekt daar een stokje voor. De kantoorgebouwen ‘Peper en Zout’, tegenover het Rijksmuseum, staan op de lijst van gemeentelijke monumenten. De eigenares stapte naar de rechtbank om de status terug te draaien, want het besluit van de gemeente zou te veel negatieve gevolgen hebben. De rechter gaat daar echter niet in mee.
In december 2022 werden de twee gebouwen benoemd tot gemeentelijke monumenten. De kantoorpanden, die op nummer 26 en 28 van de Weteringschans staan, zijn daardoor beschermd tegen aantasting voor de toekomst. En dat is precies waar de eigenaar van de panden een probleem mee heeft. Volgens haar komt de bedrijfsvoering als verhuurder dan niet tot zijn recht, want de binnenkant van de gebouwen mag niet meer worden gewijzigd zonder vergunning.

 

Rechts de panden met de bestreden status, links het onbestreden Rijksmuseum, Amsterdam-Zuid.

 

De verhuurder voerde tijdens de rechtszaak aan dat als zij de ruimte verhuurt deze wordt aangepast aan de behoefte van de huurder, maar dat nu niet meer kan. Volgens haar is het gebouw daarnaast van binnen al zo vaak aangepast, dat het al niet meer origineel is. De pandeigenaar stelde een minder zware status voor. Zodat zij haar bedrijfsvoering wel kon doorzetten, maar dat de panden wel beschermd zouden blijven.
De rechtbank gaat alleen niet mee met het standpunt van de eigenaresse. Volgens de rechter kon ze onvoldoende motiveren dat de benoeming tot monument zoveel negatieve effecten heeft voor haar. Zo werd het niet duidelijk genoeg hoe vaak er daadwerkelijk is verbouwd in de afgelopen jaren. Daarnaast stelt de rechtbank dat een minder zware status het gebouw niet genoeg zou beschermen, aangezien de gevel dan mag worden gereinigd zonder vergunning, wat weer kan leiden tot schade. De rechter geeft de gemeente daarom gelijk in het aanwijzen tot monument.
Wel liet de gemeente tijdens de zitting weten dat de eigenaar mag verbouwen wat ze wil, zolang het niet gaat om de originele onderdelen van het pand.
Bron: AT5/NH Media